‘Er zijn op Schiphol veel kansen, maar je moet ze wel zelf pakken’

Op Schiphol zijn duizenden verschillende banen bij honderden verschillende bedrijven, in een 24/7 dynamiek. Daarom is de baankeuze divers en zijn de doorgroeimogelijkheden groot. Mensen die er werken zijn trots op hun baan en zeggen: “Geen dag is hetzelfde”. Via verhalen van uiteenlopende medewerkers op Schiphol willen we laten zien welke loopbaanpaden er zoal mogelijk zijn.

Deze keer het verhaal van Marco Lettinck, Senior Adviseur & Instructeur bij de brandweer op Schiphol. We ontmoeten Marco op Post Sloten; een van de drie kazernes van de brandweer op Schiphol. De andere twee zijn Post Rijk en Post Vijfhuizen. Vanaf Post Sloten heb je een fenomenaal uitzicht over de luchthaven.

Wat wij doen

“Ik werk in een team van zes” vertelt Marco. “Drie houden zich bezig met de vliegtuigbrandbestrijding en drie houden zich bezig met de brandweerzorg voor de luchthaven. Ik heb de instructeursopleiding gevolgd en ben instructeur van het Team Vliegtuigbrandbestrijding. Ik leid mensen op; van manschappen tot officieren. Bij de brandweer Schiphol werken ca. 200 mensen, grotendeels mannen, waarvan ca. 150 in repressieve dienst . Daarnaast ben ik adviseur voor onze beleidsstukken en (calamiteiten)plannen. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld vakbekwaamheidsplannen, uitvoeringsplannen en plannen die worden gemaakt ten behoeve van de energietransitie. Ik word dit jaar 55 en ben de oudste van mijn team. Ik vond het eigenlijk wel stoer van mijn werkgever dat deze mij wilde aannemen.”

Jongendroom

"Als klein jochie wilde Marco al bij de brandweer. Hij volgde een opleiding in de elektrotechniek en werkte in zijn vrije tijd voor de vrijwillige brandweer in zijn woonplaats. Daarnaast werkte hij ’s avond en ’s nachts (aanvankelijk als bijbaan) als chauffeur op de ambulance.  Dat vond hij zo leuk dat hij op een gegeven moment fulltime als ambulancechauffeur ging werken. Hij stapte over naar de ambulancedienst in Utrecht en omgeving en haalde ondertussen zijn bevelvoerderspapieren voor de brandweer." 

Marco Lettinck, Senior Adviseur & Instructeur bij de brandweer

Na bijna vier jaar ging hij aan de slag als Centralist in de Meldkamer Brandweer & Ambulance. Ook werkte hij nog een tijdje voor de politie als Coördinator Materieel. Maar de brandweer bleef kriebelen. Hij haalde zijn vakbekwaamheidspapieren en volgde een officiersopleiding om Officier van Dienst te kunnen worden. Een paar jaar later stapte hij over naar de Veiligheidsregio Utrecht. Daar werkte hij eerst als Senior Medewerker Opleiden, Trainen & Oefenen en zeven jaar later ging hij aan de slag als Officier van Dienst voor de brandweer in het District Utrecht.

“Daar hadden wij een stagiair”, vervolgt Marco, “die bij Chemelot werkte; een bedrijf in de chemische industrie. Via hem hoorde ik over de vacature van Veiligheidsadviseur Gevaarlijke Stoffen. Dat leek me wel wat. Uiteindelijk heb ik dat maar kort gedaan, want toen kon ik als Fire Officer aan de slag bij de bedrijfsbrandweer van Chemelot.

Nog één keer een switch maken

"Vervolgens heb ik daar jaren met heel veel plezier gewerkt, maar op een gegeven moment was ik 52 en dacht ik: als ik nu nog één keer een switch wil maken in mijn loopbaan, dan moet ik het nu doen! En toen kwam deze vacature bij de brandweer op Schiphol voorbij. Hier komt voor mij eigenlijk alles samen. Ik heb het enorm naar mijn zin, het werk is veelzijdig en er is nog veel te leren. Het aandachtsgebied ‘Gevaarlijke stoffen’ valt nu bijvoorbeeld ook onder mij, vanwege mijn ervaring uit het verleden. Daarnaast heb ik onlangs de opleiding Crisisbeheer afgerond. Bij grote incidenten ben ik dan de liaison voor Schiphol, voor de gehele operatie."

Netwerken en begeleiden

"Ik hou van netwerken en vind het leuk om met mensen in contact te zijn. Ik ben geïnteresseerd en vind het leuk om medewerkers te begeleiden. Als ik kijk naar mijn loopbaan, dan is het een combinatie van dingen die op mijn pad kwamen en daar vervolgens actie op ondernemen. En dan helpt het als je veel mensen kent en geïnteresseerd bent."

Je ontwikkelen is zelf kansen pakken

"Op Schiphol zijn veel mogelijkheden om je kennis en ervaring uit te breiden. Maar sommige mensen zien door de bomen het bos niet. Daarom is het belangrijk dat je leidinggevende met je in gesprek gaat over die mogelijkheden. Onze organisatie biedt weliswaar veel ontwikkelingsmogelijkheden, maar uiteindelijk gaat niets vanzelf; je moet zélf actie ondernemen om deze te benutten”, besluit Marco.

Fotografie: Natasja Wagner

Onze community

G4S
IAS
babcock
lamme
Hogeschool van Amsterdam
KLM Royal Dutch Airlines