‘Ik wil graag een vast contract’
Op Schiphol zijn duizenden verschillende banen bij honderden verschillende bedrijven, in een 24/7 dynamiek. Daarom is de baankeuze divers en zijn de doorgroeimogelijkheden groot. Mensen die er werken zijn trots op hun baan en zeggen: “Geen dag is hetzelfde”. Via verhalen van uiteenlopende medewerkers op Schiphol willen we laten zien welke loopbaanpaden er zoal mogelijk zijn.
Deze keer het verhaal van Roonghtip Assendelft-Aknimat (48), productiemedewerker bij KLM Catering Services (KCS) en in opleiding voor basis operator.
Haar volledige naam is Roonghtip, maar iedereen noemt haar Tipi. Als 23-jarige kwam zij vanuit Thailand naar Nederland en ging samen met haar Nederlandse man in Haarlem-Schalkwijk wonen. “Vrij snel na mijn aankomst in Nederland werd ik behoorlijk ziek. Ik was klein, dun en had weinig weerstand. Ik vond het hartstikke koud en moest ontzettend wennen aan het eten. Toen dat wat beter ging, was ik vastbesloten om Nederlands te leren. Want als ik de taal sprak, dan kon ik gaan werken. Om geld naar mijn ouders te kunnen sturen.”
Bewijs van deelname in plaats van certificaat
“Dus ’s ochtends ging ik naar school op het Nova College en ’s middags ging ik door naar mijn werk bij een restaurant. Na 600 uur Nederlandse les kreeg alleen een bewijs van deelname en geen certificaat. Omdat ik mijn toets niet had gehaald. Ik was boos en teleurgesteld. Ik wilde perse een leukere baan vinden dan in het restaurant.”
Caissière en schoonmaakster
“Ik wilde graag geld leren tellen en meer verstand krijgen van financiën. Ik werd eerst vakkenvuller bij een Albert Heijn-vestiging in Heemstede en na een tijdje werd ik gevraagd om caissière te worden. Dat leek me leuk. Door het dagelijkse contact met klanten ging mijn Nederlands met sprongen vooruit. Eigenlijk gaf iedere klant mij les. Zo zag ik dat. Ik heb daar bijna 10 jaar met veel plezier gewerkt, maar op een gegeven moment was ik toe aan een nieuwe stap. Ik heb vervolgens een tijdje schoonmaakwerk gedaan. In kantoren, maar ook bij mensen thuis.”
Media Markt en ITW
“Daarna heb ik gesolliciteerd bij de Media Markt in Haarlem voor de functie van verkoopmedewerker en ik werd aangenomen. Daar had ik opnieuw een leuke tijd; ik heb daar bijna zeven jaar gewerkt. Ik ben gestopt om voor mijn zieke schoonvader en schoonmoeder te kunnen zorgen. Daarna ging ik werken bij ITW Contamination Control in Hoofddorp. Dat was echt een fijne werkgever, maar daar moest ik weg vanwege mijn gezondheid; ik ben super allergisch voor stof. Ik ben toen naar uitzendbureau Tempo Team gegaan en die wezen mij op de functie van productiemedewerker bij KCS.”

Uitzendkracht bij KLM Catering Services
“Ik had geen idee dat er nog zoveel bedrijven op Schiphol waren, daar heb je geen erg in als je gaat vliegen. En van KCS had ik nog nooit gehoord. In het begin had ik het lastig als uitzendkracht. Je moet gewoon beginnen en kijken hoe de rest het doet. Ik begon in de keuken, waar ik de trays met eten gereedmaakte voor de trolleys. Het moest allemaal snel, snel en ik had het zo koud! Dat komt omdat het eten koel moet blijven. Ik vond het eigenlijk niks en werd overgeplaatst naar de ICA C-class. Daar worden de trays voorbereid voor de businessclass vluchten naar intercontinentale bestemmingen. Ook dat viel in het begin niet mee. Het is een omgeving met veel culturen en omgangsvormen. Iedereen heeft z’n eigen manier van werken en daar moest ik mijn weg tussen zien te vinden. Daarna kwam ik terecht bij de ROA: Retour- en Ontvangst Afwas. Daar komen de trolleys terug van de inkomende vluchten. Deze moet je leeghalen en de trolleys zelf gaan door een grote afwasmachine. Dat was zwaar werk. Vervolgens kwam ik bij de EUR C-class te werken, waar de businessclass trays voor de Europese bestemmingen worden klaargemaakt. Maar uiteindelijk ben ik ziek geworden, ik had zoveel pijn in mijn lijf.”
Opleiding tot basis operator
“Ik wilde eigenlijk ander werk gaan zoeken, toen ik ineens mijn voormalige Teamleider van de Media Markt tegen het lijf liep. Hij was ook bij KCS gaan werken! Hij vroeg mij voor een ander team en dat heb ik gedaan. Bij ‘opdek’ worden de trays met kleine maaltijden en snacks machinaal klaargemaakt. Ik werd begeleid en gevraagd of ik wilde solliciteren voor de functie van basis operator. Dat heb ik gedaan en ik werd aangenomen. Ik heb nu een jaarcontract en door werken en leren te combineren, kan ik in een jaar deze opleiding afronden. Ik ben nu op de helft en los al kleine storingen op. Dat vind ik echt leuk om te doen. Daarnaast heb ik andere taken, zoals aan het begin van iedere dienst de houdbaarheidsdata van de producten controleren, voor mijn collega’s kratten, trays en bestek klaarzetten en de trolleys die uit de was komen op de juiste volgorde zetten.”
Zo blij met deze kans
“Ik draai ochtend- en avonddiensten, maar gelukkig geen nachtdiensten. Ik heb het echt naar mijn zin en ben ontzettend blij met mijn collega’s. Ik doe iedere dag mijn best, want ik wil heel graag een vast contract. Daarnaast volg ik rekenlessen en ook nog steeds Nederlandse les. Ik spreek het al aardig goed, maar ik wil ook beter leren schrijven. Ik ben blij dat ik de kans kreeg om deze opleiding te volgen en heb deze met beide handen aangegrepen”, besluit Tipi.
Fotografie: Natasja Wagner