‘In de lucht is geen vluchtstrook’
Op Schiphol zijn duizenden verschillende banen bij honderden verschillende bedrijven, in een 24/7 dynamiek. Daarom is de baankeuze divers en zijn de doorgroeimogelijkheden groot. Mensen die er werken zijn trots op hun baan en zeggen: “Geen dag is hetzelfde”. Via verhalen van uiteenlopende medewerkers op Schiphol willen we laten zien welke loopbaanpaden er zoal mogelijk zijn.
Deze keer het verhaal van Nathan en Isis. Nathan Bolluijt (22) en Isis van Es (22) zijn respectievelijk in mei 2024 en in september 2024 gestart met Route 66. Dit is een opleidingsprogramma, gefaciliteerd door het Regional Jet Center (RJC), waarbij afgestudeerde mbo’ers Luchtvaarttechniek binnen 14 maanden via een werken-en-leren-traject alle verplichte EASA Part-66 modules kunnen halen.
Pittige, maar waardevolle opleiding
Deze modules (B1.1 and B2) zijn onderdeel van de European Union Aviation Safety Agency (EASA) certificering voor vliegtuigonderhoudstechnici. Je moet voor alle modules slagen. Het is een pittige, maar zeer waardevolle opleiding, waarna je 100% baangarantie hebt, want er is momenteel een schreeuwend tekort aan deze specifieke technici.
Wat doet RJC?
Regional Jet Center (RJC) biedt hoogwaardige onderhoudsdiensten aan voor vliegtuigen tot 150 passagiers (regional aircraft). Het RJC is gespecialiseerd in Embraer-vliegtuigen en is het grootste Embraer-onderhoudsbedrijf in Europa. Dit doen zij onder andere voor de Embraer 175, 190 en 195-E2. Klanten zijn onder meer: KLM Cityhopper, Royal Jordanian, LOT Polish Airlines en Air France Hop (de regionale dochtermaatschappij van Air France).
Hoe ziet Route 66 eruit?
Tijdens dit traject ga je drie dagen per week naar school. Dit combineer je met twee dagen werken in Hangaar 73 op Schiphol-Oost of op Schiphol-Centrum. Je brengt je kennis dus direct in praktijk. Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond ga je fulltime aan de slag als monteur A. Daarna is het een kwestie van ervaring opdoen. Na twee jaar aantoonbare werkervaring mag je je AML (Aircraft Maintenance License) aanvragen en na goedkeuring van je ploeg verkrijg je de ‘CAT A’ bevoegdheid. De AML geeft je de bevoegdheid om vliegtuigen vrij te geven. Hierna heb je de mogelijkheid om je eventueel verder te ontwikkelen tot Grondwerktuigkundige (GWK). Naast een maandelijks salaris, betaalt het RJC de opleidingskosten. Route 66 kent momenteel 4 klassen van ca. 15 mensen, waaronder gemiddeld 3 vrouwen.
‘We leren hard, maar halen ook veel. Dat motiveert’
Isis: “Ik woon vlakbij Eindhoven en zit iedere dag rond 05.30 uur in de auto. Meestal ben ik omstreeks 16.00 uur weer thuis. Dan is het leren, eten, leren, slapen en de volgende dag opnieuw. Mijn sociale leven is op dit moment wat rustiger, maar ik zie de opleiding als een geweldige kans. Ik ben super gemotiveerd, want ik weet waar ik het voor doe. Als alles meezit ben ik in juni van dit jaar klaar.”
Nathan: “Ik woon in Ermelo en mijn wekker gaat om 05.45 uur. Ik heb al een jaar geen weekend gehad waarin ik niet bezig was met mijn studie en mijn sociale leven staat even stil. Tegelijkertijd ben ik superblij met deze kans en heb ik het enorm naar mijn zin. Ik leer hard en ik haal veel examens. Dat motiveert. Maar heel eerlijk: ik zal blij zijn als het klaar is in juni.”
Wat wilde je vroeger worden als kind?
Isis: “Als kind keek ik naar de vliegtuigen en had ik al een gevoel dat ik later in de luchtvaart zou gaan willen werken. Je denkt dan als eerste aan piloot of stewardess, want vrouwelijke monteurs zie je zelden. Dat leek me wel wat. Op de middelbare school word je breed opgeleid, maar zonder direct doel. Ik vind het juist gaaf om concreet ergens mee bezig te zijn, dat je weet waar je het voor doet. Nadat ik havo leerjaar 4 voor de tweede keer had gedaan, ben ik overgestapt naar het mbo. Tijdens mijn opleiding Luchtvaarttechniek in Tilburg vertelde een klasgenoot, die nu ook mijn collega is, mij over Route 66. Dit maakte mij enthousiast en heb daarna direct gesolliciteerd. Er zijn veel belangstellenden voor dit traject, dus je moet nog wel door een selectie.”

Nathan: “Als kind wilde ik monteur worden. Ik heb eerst vmbo-kader beroepsgerichte leerweg gedaan, hier heb ik mijn basiskennis sleutelen opgedaan. Ik heb heel wat motoren uit elkaar gehaald! Maar ook auto’s en bedrijfswagens onderhouden. Tijdens een open dag van het Deltion College in Zwolle zag ik voor het gebouw een straaljager staan en ineens wist ik: ik wil aan vliegtuigen sleutelen! Ik heb me direct ingeschreven voor de opleiding Vliegtuigtechniek. Vanwege mijn kader-achtergrond moest ik op niveau 3 beginnen, maar al tijdens de opleiding kon ik doorstromen naar niveau 4. Ik wist nu waar ik het voor deed, dus ik ging als een speer. Via een oud klasgenoot, vriend en nu collega kreeg ik te horen over het Route 66 traject en heb ik mij hiervoor aangemeld.”
Wat vind je leuk aan het werk in de vliegtuigtechniek?
Isis: “Wat ik zo leuk vind aan dit werk is dat je met je hoofd bezig bent en met je handen. Vliegtuigonderhoud is theoretisch moeilijk, maar tegelijk ook heel praktisch. Wat je leert breng je meteen in praktijk. Het werk is complex en je moet voortdurend precies en alert zijn. Want fouten kunnen fatale gevolgen hebben; in de lucht is geen vluchtstrook”.
Nathan: “Je sleutelt aan apparaten waar anderen niet aan mogen zitten. Dat is bijzonder. Ik stel mijzelf bij ieder toestel waar ik aan sleutel de vraag: zou ik hierin stappen? Dat antwoord moet altijd ja zijn, want anders moet ik langer doorsleutelen”.
Carrièreplannen?
Carrièreplannen hebben Isis en Nathan momenteel nog niet. Hoewel ze door verschillende bedrijven benaderd worden ligt de focus nu eerst op het succesvol afronden van het Route 66 traject.
Fotografie: Natasja Wagner