Nieuws Boeiend netwerkevent van Sterke Luchthaven
Afgelopen week organiseerde Sterke Luchthaven voor de derde keer een netwerkevent. Weerbaarheid en goed werkgeverschap waren deze keer de hoofdthema’s. Onder de naam Sterke Luchthaven werken publieke en private partijen* sinds vijf jaar samen om onszelf, onze collega’s en de luchthaven Schiphol te beschermen tegen de invloed van criminelen.
Net als de vorige twee keren werd het event vakkundig gehost door presentatrice Anniko van Santen, bekend van Opsporing Verzocht. In de zaal zaten ca. 130 mensen. Anniko startte met het belichten van de behaalde resultaten in de afgelopen drie jaar. “Als we terugkijken naar de ontwikkelingen van de afgelopen jaren, dan zien we dat de bewustwording over ondermijning verbeterd is; er wordt meer gemeld en er wordt meer over gesproken”.
Nieuw lespakket
Aansluitend werd met een aansprekende film het nieuwe ROC-lespakket gelanceerd. Om studenten zo vroeg mogelijk tijdens de opleiding bewust maken van hun kwetsbare positie als toekomstige Schipholmedewerker, bestaat sinds afgelopen schooljaar het lespakket 'Geef criminelen geen kans'. Hier wordt op een realistische wijze geschetst hoe je als stagiair of medewerker ten prooi kan vallen van criminelen.
Paneldiscussie
Vervolgens betrad het panel het podium en bespraken zij waarom de strijd tegen ondermijning zo noodzakelijk is en waarom samenwerking tussen partijen zo waardevol is. In het panel zaten Marianne Schuurmans (Burgemeester van de Haarlemmermeer), Els Tieman (Ministerie van Justitie en Veiligheid), Nanette van Schelven (Douane), Jeffrey van Horn (Koninklijke Marechaussee), Digna van Boetzelaar (Openbaar Ministerie), Patricia Vitalis (Royal Schiphol Group) en Patricia Damen (KLM).
Workshops en afsluiting
Aansluitend werden er diverse workshops gegeven, onder andere over gedrag, sociale veiligheid en goed werkgeverschap. De afsluiting was in handen van sneldichteres Dominique Engers, onder muzikale begeleiding van haar gitarist.
Indrukwekkende docu serie ‘Oog in oog met ondermijning’
Onze communicatiemanager Birgitte Tuinman was aanwezig bij het netwerkevent en was onder de indruk van het eerste filmpje uit de serie ‘Oog in oog met ondermijning’. In drie mini documentaires gaat filmmaker Bas in gesprek met mensen die van dichtbij hebben meegemaakt hoe criminelen misbruik maken van medewerkers op luchthaven Schiphol en wat daarvan de gevolgen zijn. “Ik vond het een goed georganiseerd evenement met thema’s die er echt toedoen en waar nog te weinig over gesproken wordt. Toch is het belangrijk dat alle medewerkers op Schiphol zich bewust zijn van het risico dat zij dagelijks lopen. Als je daar op een verstandige manier mee omgaat, kunnen we Schiphol samen veilig houden, zodat het plezier in het werk voorop kan blijven staan”.
Bekijk hier het filmpje: Oog in oog met ondermijning
*Deze publieke en private partijen werken samen in Sterke Luchthaven: Ministerie van Justitie en Veiligheid, Openbaar Ministerie, Koninklijke Marechaussee, Politie, Douane/Belastingdienst, KLM en Royal Schiphol Group.