Nieuws Inspirerend evenement Stichting Lezen en Schrijven

Bijeenkomst Stichting Lezen en Schrijven

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is 14% van de bevolking. Er berust nog steeds een taboe op dit onderwerp en veel organisaties weten de Stichting Lezen en Schrijven nog niet te vinden. Deze Stichting heeft veel kennis over dit onderwerp en allerlei tools om signalen te herkennen. Afgelopen week waren wij aanwezig bij hun event ‘Basisvaardigheden voor duurzame inzetbaarheid’.

Tijdens het event gaf Victor Broers, auteur van ‘Werk in het Symbioceen’, een mini-lezing en in een panelgesprek sprak hij met o.a. Marjan Rintel (CEO KLM) over de toekomstige arbeidsmarkt, basisvaardigheden en de duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Daarnaast waren er succesverhalen te horen en praktische voorbeelden van andere O&O fondsen, brancheorganisaties en werkgevers. Waaronder:

• Een interview met Jolanda Janssen, Hoofd Beleid bij OOM (Opleiding en Ontwikkelfonds van de Metaalbewerking), over hoe zij basisvaardigheden in hun activiteiten integreren en leden aanmoedigen om deze op de werkvloer toe te passen.

• Een workshop met Heleen Homburg, adviseur loopbaanontwikkeling bij RET (Rotterdamse Electrische Tram N.V.), waarin zij vertelde hoe zij als werkgever basisvaardigheden van werknemers verbetert om de inzetbaarheid te behouden.

De twee LCS-collega’s die aanwezig waren vonden het een inspirerende bijeenkomst en waren onder de indruk van de verhalen en het getoonde filmpje.

Margreet Hak (programmamanager Luchtvaart Community Schiphol): “Ik vind het belangrijk dat het taboe rondom laaggeletterdheid doorbroken wordt en ben van mening dat we daar allemaal een rol in hebben.”

Erik de Vries (programmamanager Luchtvaart Community Schiphol): “Op je werk worden veel trainingen aangeboden om je functie goed uit te kunnen oefenen, maar de beheersing van de basisvaardigheden voor jou als mens zijn minstens zo belangrijk. Helaas is het nog niet voor iedereen vanzelfsprekend om een arbeidscontract te begrijpen of een mailtje te typen. Ik gun iedereen die basisvaardigheden. Kijk vooral even naar dit indrukwekkende filmpje van mensen die open zijn over hun laaggeletterdheid en ermee aan de slag zijn gegaan.”

https://youtu.be/nXtxFmIz-cQ?si=CaGC4WgpJ-ELNvmk

Het evenement van de Stichting Lezen en Schrijven was bedoeld voor brancheorganisaties, O&O fondsen, werkgevers en andere partijen die werken aan de basisvaardigheden voor duurzame inzetbaarheid.

Fotografie: Saskia van den Boom

Onze community

Lagardère
1nergiek
dnata
G4S
KLM Royal Dutch Airlines
Burger King