Nieuws LCS Session 'Een skills georiënteerde arbeidsmarkt'
Op donderdag 15 april vond de LCS Session 'Een skills georiënteerde arbeidsmarkt' plaats. Verschillende sprekers uit het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven deelden hun kijk op skillsdenken met de circa zestig aanwezigen.
In 2019 werd het project skillspaspoort Schiphol gestart door AWVN, LCS, House of Skills en eelloo. Het paspoort laat in één oogopslag zien welke skills en talenten je als medewerker in huis hebt. Bij werknemers groeit dankzij het skillspaspoort de zelfkennis en het zelfvertrouwen omdat ze er vaak achter komen dat ze meer kunnen dan ze dachten. Bij werkgevers groeit het inzicht in wat werknemers kunnen, maar ook laat het zien waar er nog ruimte voor ontwikkeling is. Het project is een groot succes en wakkerde meteen de vraag aan hoe bedrijven om moeten gaan met een skills georiënteerde arbeidsmarkt. Hierop heeft LCS geanticipeerd door een Session te organiseren over dit onderwerp.
De skillsbased arbeidsmarkt (Anne Megens)
De LCS Session begon donderdag met een presentatie van keynote speaker Anne Megens. Anne is coördinator Beleid bij AWVN, de grootste werkgeversvereniging van Nederland. In haar presentatie nam Anne ons mee in de wereld van de skillsbased arbeidsmarkt. Ze sprak over het hoe en waarom, maar ook over de obstakels die werkgevers voelen bij het het veranderen van hun personeelsbeleid. Door anekdotes uit de praktijk en toepasselijke kunstwerken in haar verhaal te verwerken, wist Anne de aanwezigen te boeien. Tot slot deelde zij een aantal nuttige tips waarmee werkgevers eenvoudiger hun blik op de skills van hun werknemers konden verruimen. Na de keynote van Anne konden de aanwezige deelnemers van de LCS Session kiezen tussen drie aanvullende breakout sessies.
Skillsbased matching (Marjolein Wieman)
In deze breakoutsessie sprak Marjolein Wieman, consultant bij eelloo, over de diverse mogelijkheden die er zijn op het gebied van skillsbased matching. "Skillsbased matching is veel meer dan alleen maar naar de competenties van een werknemer kijken", aldus Marjolein. Het gaat er volgens haar om dat werkgevers, op basis van handige tools, een vertaling maken van het talent, de drijfveren en de skills van een werknemer. Marjolein gaf in haar presentatie een duidelijk overzicht van deze tools en van de manier waarop ze kunnen worden ingezet voor skillsbased matching.
Skills en het onderwijs (Milo Stokman en Nies Oostenbrink)
Deze breakoutsessie ging over skills en het onderwijs en werd verzorgd door Milo Stokman en Nies Oostenbrink van het ROC van Amsterdam/Flevoland. Milo vertelde in zijn presentatie over veranderingen op de arbeidsmarkt en wat dit betekent voor vaardigheden en competities. Deze ontwikkelingen vragen volgens Milo om wendbaarheid in zowel het beroepenveld als het onderwijs. "Hierbij zal het integreren van het thema een Leven Lang Ontwikkelen en het al vroeg introduceren van het skillpaspoort bij de start van de opleiding deze flexibiliteit kunnen waarborgen", aldus Milo. Na de presentatie van Milo ging Nies met de deelnemers in gesprek over benodigde huidige en toekomstige skills. Uit dit gesprek kwam dat breken met bestaande 'mental frameworks' kon leiden tot een betere benadering van studenten en werknemers. Volgens de deelnemers is een omslag in het onderwijs nodig om deze traditionele denkramen te verbreden. Het is hierbij van belang dat het werkveld en onderwijs meer één worden in plaats van twee gescheiden werelden.
Loopbaancoaching en skills (Hilde Stringa)
In deze breakoutsessie stond het onderwerp loopbaancoaching en skills centraal met een presentatie van Hilde Stringa, projectleider en loopbaancoach bij James Loopbaan, een dochterbedrijf van vakbond CNV. In haar presentatie vertelde Hilde over een aantal belangrijke veranderingen op de arbeidsmarkt, zoals digitalisering. Door deze veranderingen zouden werkenden volgens Hilde meer de urgentie moeten voelen om de regie op de eigen loopbaan in handen te nemen en te zorgen voor zelfinzicht. Het James Loopbaan model kan hierbij helpen, omdat het nemen van eigenaarschap ten aanzien van de loopbaan hierin centraal staat.
Tot slot
Aan het einde van de breakoutsessies werd de LCS Session plenair afgesloten met korte interviews met de breakout leiders. De LCS Session bestond uit een veelzijdig programma dat werd gevolgd door een diverse groep mensen die afkomstig zijn uit het onderwijs, bedrijfsleven en de overheid. Op deze manier kon er vanuit verschillende expertises en sectoren worden nagedacht over de skills georiënteerde arbeidsmarkt.
Wij bedanken alle sprekers en deelnemers voor hun bijdragen en hopen iedereen weer te mogen verwelkomen bij een volgende LCS Session!
Meer informatie over de skills georiënteerde arbeidsmarkt? Stuur een mail naar Margreet Hak: hak_m@schiphol.nl.