Nieuws Nieuwe arbeidsmarktvisie namens de LCS Council

Nieuwe arbeidsmarktvisie Council

Vol trots presenteren wij de nieuwe arbeidsmarktvisie. In de afgelopen jaren is de arbeidsmarkt op Schiphol sterk veranderd, net als de focus van de bedrijven. Daarom hebben wij samen met een aantal toonaangevende bedrijven in onze community, verenigd in de LCS Council*, de huidige arbeidsmarktvisie aangescherpt. Dat was ook nodig, want de vorige dateerde van 2019. Wij spraken Patricia Vitalis, voorzitter van de LCS Council en Executive Director Schiphol Operations, en Francien David, directeur Luchtvaart Community Schiphol.

Patricia Vitalis: “Wij, als bedrijven in de LCS Council, hebben de ambitie om bij te dragen aan een goed werkende arbeidsmarkt op Schiphol. Ons werk in de luchtvaart vraagt om goed gekwalificeerde, enthousiaste en gemotiveerde  mensen, want werken in de luchtvaart is echt champions league; 24/7, zeven dagen per week. Om deze mensen aan te trekken en te behouden is samenwerking nodig. Daarvoor moeten we verder kijken dan het individuele bedrijfsbelang. Want juist door die grote diversiteit aan functies zijn er ook veel ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden. Als je daar samen de schouders onder zet, heb je de huidige en toekomstige medewerkers heel veel te bieden.”

Er is de laatste vijf jaar veel veranderd op de arbeidsmarkt Schiphol. We vroegen Francien David om dit nader toe te lichten.

“In vergelijking met de arbeidsmarkt in Nederland zie je op hoofdlijnen dezelfde bewegingen, maar sommige dingen zijn heel specifiek voor deze plek", licht Francien toe.

'We zitten in een werknemersmarkt'

"Net als in de rest van Nederland is de arbeidsmarktkrapte op Schiphol duidelijk merkbaar. Data laten zien dat dit voorlopig blijvend is. We zitten in een werknemersmarkt in plaats van in een werkgeversmarkt. Medewerkers bepalen waar, hoe en met wie ze willen werken".

Aantrekkelijkheid en goed werkgeverschap

"Als werkgever moet je zorgen dat je aantrekkelijk blijft voor je huidige en voor nieuwe medewerkers", vervolgt Francien. "Een van de belangrijkste dingen hierin is aandacht voor de mens achter de medewerker. We moeten goed blijven luisteren naar wat medewerkers willen. De diverse personeelspopulatie, met daarin verschillende achtergronden en verschillende leeftijden, is een kracht, waar werkgevers inspiratie uit kunnen putten. Maar het vraagt tegelijkertijd ook om (meer) maatwerk. Voor de mensen die er al werken en voor nieuwe mensen. Waar ruimte is om te leren, om je te ontwikkelen en waar een sociaal veilige werkomgeving heerst. Waar de basis op orde is en de arbeidsmarktomstandigheden goed zijn. Kortom; waar sprake is van goed werkgeverschap. Daarom zetten we ons als werkgevers op Schiphol samen in voor levensfasebestendige loopbaanpaden, waar voor iedereen die wil en kan werken een plek is. Waar mensen in hun kracht kunnen staan en hun talent maximaal kunnen benutten. De grote diversiteit aan functies en mogelijkheden op Schiphol geeft de ruimte om dat te faciliteren."

Kwaliteit

"Op Schiphol staan we voor kwaliteit en dat vraagt in alle opzichten hier iets van ons. Wij willen meer focussen op de kwaliteit van werk en van onze (nieuwe) medewerkers. Daarnaast vinden wij de kwaliteit van werkgever, van werkplek, van partnership en van onze opdrachtgever(s) minstens zo belangrijk. 

Op Schiphol wordt de kwaliteit bepaald door de grote onderlinge afhankelijkheid van elkaar.  Alleen door goed samen te werken kunnen we een optimale kwaliteit voor de passagiers waarborgen. Via samenwerking tussen werkgever en werknemer, tussen werkgevers onderling en tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Samen staan we voor kwaliteit.”

Wat maakt het werk op Schiphol zo bijzonder?

“Dat heeft ten eerste met die onderlinge afhankelijkheid te maken. Schiphol biedt werk aan circa 74.000 mensen bij ruim 1.000 organisaties in een 24/7 dynamiek. Wat het uniek maakt is de hoge concentratie van verschillende banen op een locatie en het feit dat iedereen werkzaam is in dezelfde keten. De luchtvaartsector is een waardeketen van verschillende sectoren zoals logistiek, beveiliging, catering, hospitality, retail, transport, techniek, vliegtuig- en bagageafhandeling en schoonmaak. De functies in deze keten hebben een grote onderlinge verbondenheid en afhankelijkheid. Uiteindelijk zetten we ons samen in voor een optimale passagiersbeleving.   

Ten tweede heeft dat te maken met de gezamenlijke trots. Mensen die op Schiphol werken zijn trots op hun werk. Vanwege de dynamiek en de afwisseling ‘Iedere dag is anders’.  Wij willen daarom de trots van de medewerkers én de kansen op de luchthaven samen uitdragen. Onze luchthaven biedt immers, door het grote aantal bedrijven en door de enorme diversiteit aan functies, legio doorgroeikansen en de mogelijkheid om te werken aan innovatie en duurzaamheid. Daarnaast is Schiphol een plek om te leren, waar mogelijkheden zijn om je te ontwikkelen en leren, waar iedereen welkom is en waar je een bijdrage kan leveren aan de toekomst van de luchtvaart”, besluit Francien.

*Royal Schiphol Group, Transavia, Luchtverkeersleiding Nederland, Douane, Trigion, Viggo, KLM Ground Services, KLM Catering Services, Regional Jet Center, I-SEC, Vebego en HMSHost.

Onze community

Hertz
Scarabee
VolkerWessels
Enticon
Victoria Schoonmaakbedrijf
Vebego