Nieuws Nieuwe speler: Schoonmaakbedrijf Victoria

Pieter Grootjes, Victoria

Met trots heten wij Schoonmaakbedrijf Victoria welkom in onze community. Victoria is op 2 maart 1961 gestart als een klein glazenwassersbedrijf in Alkmaar. Tegenwoordig zijn zij een multifunctionele dienstverlener in meerdere sectoren met ca. 900 vaste medewerkers. Wij spraken Pieter Grootjes, sinds 1 januari 2020 algemeen directeur en al vanaf zijn 16e betrokken bij dit bedrijf.

“We lopen nog maar kort rond op Schiphol, maar de aantrekkelijkheid van de luchthaven als werkplek verrast mij positief”, begint Pieter het gesprek. “De dynamiek, de diversiteit aan mensen en de saamhorigheid zijn voelbaar”. 

Victoria deed afgelopen jaar mee met de schoonmaaktender op Schiphol en kreeg één van de drie percelen gegund. Hieronder vallen o.a. de bagagekelders, de doorlaatposten en de aviobruggen. Op Schiphol werken vanaf 1 april aanstaande ca. 50 Victoria-medewerkers. Samen met Gom, Vebego en Asito houden zij onze luchthaven schoon. 

Overloopplekken

“Tussen de gunning van een opdracht tot de daadwerkelijke start van de werkzaamheden zit gemiddeld drie maanden. Op Schiphol ongeveer zes”, vervolgt Pieter. “Dat heeft onder andere te maken met het verkrijgen van de Verklaringen van Geen Bezwaar voor de Schipholpassen. Om te voorkomen dat medewerkers moeten wachten, zijn bij een aantal andere opdrachtgevers van Victoria ‘overloopplekken’ gecreëerd. Bijvoorbeeld op plekken in de buurt van Schiphol waar vanwege verzuim tijdelijk een lage bezetting is of wij tijdelijk extra werk verrichten.”

Opdrachtgevers

Naast Schiphol heeft Victoria opdrachtgevers door het hele land, met een concentratie in Noord-Holland. Denk hierbij aan de VU in Amsterdam, de UvA, NS in Haarlem en Watergraafsmeer en de GGZ Noord-Holland-Noord.

‘Wij nemen niet alle opdrachten aan’

“Wij zijn selectief in het aannemen van opdrachten” vervolgt Pieter. “Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers een fijne werkplek hebben en fatsoenlijk bejegend worden. Daar beoordelen wij onze opdrachtgevers op. Wij willen een goede werkgever zijn. Dit zit, naast een prettige werkplek en fatsoenlijke bejegening ook in een tijdige betaling van het salaris, werken dichtbij huis, werken in een leuk team en communiceren via korte lijnen. Om in de gaten te houden hoe hoog de werkdruk is, doen wij op grote projecten jaarlijks een werkdruk- en werklastonderzoek. En met Schiphol zijn we in gesprek om te kijken of we invloed kunnen uitoefenen op de werktijden en de werkvolgorde. Daarbij zoeken wij naar zoveel mogelijk dagwerk.”

Actuele arbeidsmarktthema’s

Arbeidsmarktthema’s die bij ons spelen zijn ten eerste de krapte. Hoewel het vervullen van vacatures redelijk lukt, staan er continu gemiddeld 70 vacatures open. In hoeverre het lukt om deze te vervullen, hangt ook af van de locatie. Op sommige plekken in Nederland wonen gewoon weinig schoonmakers, zoals bijvoorbeeld in Heiloo, de kuststreek en in Heemstede/Aerdenhout. Opdrachten in deze contreien nemen wij dan ook beperkt aan, omdat we mensen werk dichtbij huis willen kunnen blijven bieden. Zolang we de mensen kunnen blijven vinden, bieden we onze dienstverlening het liefst op deze manier aan. Maar natuurlijk denken wij ook na over mechanisering en robotisering. Grote vrije oppervlakken lenen zich hier goed voor. Twee andere belangrijke thema’s zijn goed werkgeverschap en medewerkersbehoud.” 

Ontwikkelingsperpectief bij Victoria

“Ontwikkelingskansen liggen bij ons voornamelijk in de breedte, zoals het uitbreiden van je schoonmaakvaardigheden richting vloerspecialist of glazenwasser. Ook zijn er doorgroeikansen naar een leidinggevende functie, maar vanwege de platte organisatie zijn deze wat dunner gezaaid.”

Waarom zijn jullie lid geworden van LCS? 

“Ik vind dat wanneer je ergens actief bent als bedrijf, dat je dan ook verantwoordelijkheid moet nemen. De sociale dialoog die plaatsvindt tussen Schiphol Group, de vakbonden en Schoonmakend Nederland en waar jullie mede-initiatiefnemer van zijn, heeft daardoor onze interesse. Ook omdat ik in het bestuur van Schoonmakend Nederland zit. Ik vind het bovendien belangrijk om met andere partijen op Schiphol contact te houden om van hen te leren en kennis uit te wisselen. Maar tevens om onderling mensen uit te wisselen ter voorkoming van verzuim én om hun kennis en ervaring te kunnen behouden voor de luchtvaart. Wat ik vooral belangrijk vind, is om aan het stuur te zitten in plaats van achterop de bagagedrager”, besluit Pieter.

Meer informatie over toetreden tot onze community? Kijk hier of neem contact op met Frank van der Laan via frank.van.der.laan@schiphol.nl

Fotografie: Natasja Wagner | Wagnerfotografe

Onze community

Hertz
Scarabee
VolkerWessels
Enticon
Victoria Schoonmaakbedrijf
Vebego