Nieuws Collegiale uitleen, hoe doe je dat?
Masja Bos-de Vries is Quality & Safety Manager* bij Axxicom Airport Caddy. Zij vertelt in dit artikel over collegiale uitleen, en hoe zij hier samen met een aantal toegewijde collega’s de afgelopen maanden invulling aan heeft gegeven.
“Aanleiding was dat Axxicom vanwege de coronacrisis te veel mensen betaald thuis had zitten. Toen is mij vanuit het MT gevraagd om te kijken of er tijdelijk werk beschikbaar was bij onze zusterbedrijven. Embrace Hospitality Services en Axxicom Thuishulp bleken wel mogelijkheden te hebben, omdat hun vakantieplanning nog niet was vervuld”, begint Masja.
"In eerste instantie ben ik intern gaan uitvragen of onze mensen bij een van onze zusterbedrijven wilden werken. Een aantal collega’s had belangstelling, maar het liep nog niet storm. Het bleek vooral lastig om mensen te vinden voor Axxicom Thuishulp. Dit veranderde toen ik de hulp inschakelde van één van onze trainers. Zij had ook minder werk, omdat de trainingen voor Schiphol stil lagen. Zij kende mensen die als thuishulp wilden werken en is actief gaan bellen. Mét resultaat!”
Vaardigheden in kaart brengen
Ondanks deze goede ontwikkeling zaten ook na de zomer nog teveel collega’s betaald thuis. Met het vraagstuk hoe een deel van deze collega’s toch behouden kon worden is Masja toen actief aan de slag gegaan. “Ik ben de vaardigheden van onze collega’s in kaart gaan brengen en ben op zoek gegaan naar bedrijven met functies met soortgelijke taken als die van ons. Denk hierbij aan hostwerkzaamheden op Rotterdam/The Hague Airport, hostwerkzaamheden voor Trigion bij een GGD-vaccinatiestraat in Rotterdam of het begeleiden van een woongroep bij Ons Tweede Thuis. Uiteindelijk bleken best veel bedrijven open te staan voor deze uitleenconstructie”.
‘Steeds meer collega’s durfden de stap te wagen’
Samen met één van de supervisors uit de operatie, Ismelda Pereyra Pimentel, en trainer Regien Kamerling heeft Masja vervolgens in kaart gebracht wat de wensen van onze collega’s waren ten aanzien van een tijdelijke functie. “Naast de organisaties die ik zelf al had benaderd kwam ik via programmamanager Femke Woltman van LCS in contact met het WSP, het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam en het Transferpunt Zorg en Welzijn. Dit leverde allemaal weer nieuwe ‘leads’ op. Succesvolle herplaatsingen werkten vervolgens aanstekelijk: “Steeds meer collega’s durfden de stap te wagen. Eén collega heeft zelfs op eigen initiatief een tijdelijke nieuwe functie gevonden. Echt heel mooi om te zien”.
‘Flexibiliteit en goeie communicatie van belang’
Collegiale uitleen vraagt veel flexibiliteit en goeie onderlinge communicatie binnen je organisatie, en het is veel regelwerk. Maar voor ons als bedrijf is dit een waardevolle en leerzame ervaring geweest, die weer van pas komt als er in de toekomst opnieuw collegiaal uitgeleend moet worden. Vooralsnog willen we alle collega’s vanaf 1 juni weer beschikbaar hebben voor hun werk op Schiphol, want zoals het er nu uitziet gaat het langzaam weer aantrekken.
Lees hier drie persoonlijke verhalen over tijdelijke herplaatsing die wij van Axxicom mochten delen:
- Ervaringsverhaal van Harry Niestadt bij de GGD Vaccinatiestraat in Rotterdam
- Ervaringsverhaal van Marcel Lee op een woongroep bij Ons Tweede Thuis
- Ervaringsverhaal Linda Katers bij SWDV Advocaten
*Sinds 21 mei is Masja niet meer werkzaam bij Axxicom. Haar werkzaamheden t.a.v. collegiale uitleen zijn belegd bij HR.
Meer weten over collegiale uitleen? Neem contact op met woltman_f@schiphol.nl
Foto: Axxicom Airport Caddy